borstverwijdering

De verwijdering van de borsten wordt met een moeilijke medische term ‘subcutane mammectomie’ genoemd. Hierbij wordt een mannelijke borstkas verkregen door:

  • het verwijderen van het teveel aan borstklierweefsel
  • indien nodig, door het verkleinen van tepel en tepelhof
  • een correctie van het overschot aan huid
  • het herpositioneren van de tepel

Deze operatie kan redelijk snel plaatsvinden mits een verwijsbrief van je behandelaar (psycholoog, psychiater, seksuoloog, etc.), en zelfs voor of zonder aanvang van hormoontherapie indien gewenst. De minimumleeftijd is 17 jaar.

Ingreep

Afhankelijk van het volume van de borsten, het teveel aan huid, de elasticiteit van de huid, de tepels en het tepelhof, worden voor deze operatie verschillende technieken gebruikt (zie figuren in de rechter zijbalk of onderaan). Bij kleine borsten en elastische huid kan dit gebeuren via een kleine incisie aan de onderrand van de tepelhof. In deze gevallen is er nadien weinig of geen litteken merkbaar. Bij meer volumineuze borsten met flink huidoverschot of met zeer lakse huid moet het teveel aan huid ook worden gecorrigeerd en dit kan ofwel via een litteken circulair rond de tepelhof ofwel via een langer litteken onder de borst. Volgende beslissingsboom wordt gebruikt om te beslissen welke techniek zal worden toegepast (Monstrey et al., 2008):

beslissingsboom borstoperatie

Een borstverwijdering via liposuctie is niet mogelijk, aangezien het weefsel dat verwijderd wordt bestaat uit klieren en niet uit vet.

Mogelijke complicaties

Algemene mogelijke complicaties na de operatie zijn bloeduitstortingen en infecties. Ook kunnen de tepels ongelijk genezen en blijven soms littekens zichtbaar. Hoe minder elastisch de huid is, hoe meer kans op complicaties en littekenvorming. Daarom wordt het sterk afgeraden om de borsten af te binden met bijvoorbeeld verbanden, aangezien door het plat duwen van de borsten de huid wordt uitgerekt. Als je je borsten echt wil afbinden, zijn speciaal hiervoor ontworpen hesjes aangeraden, ook binders genoemd. Je kan meer lezen over veilig je borsten afbinden op de pagina ‘hulpstukken‘.

Nazorg: verzorging van littekens

De ingreep brengt littekens met zich mee. Je dient voldoende aandacht te besteden aan de verzorging van je littekens. Er zijn twee types verzorging mogelijk.
Enerzijds is er ‘hydratatie’. Hierbij dien je de littekens dagelijks in te smeren met een hydraterende crème (type Nivea). Anderzijds kun je de littekens ook ‘tapen’. Meestal wordt deze vorm aangeraden. Het tapen heeft twee functies. Ten eerste verdeelt het de krachten, die normaal spelen op het dunne litteken, over de gehele breedte van de tape. Daardoor heeft het litteken minder de neiging om te verbreden. Ten tweede zorgt het voor het tegenhouden van (natuurlijk) vochtverlies via de huid ter hoogte van het litteken waardoor het litteken goed gehydrateerd blijft. Meestal wordt een bruingekleurde micropore papiertape (2cm breed) gebruikt, gezien deze het minst opvalt. Het is mogelijk om te douchen, zwemmen en sporten met deze tape. Na drie dagen wordt men geacht deze te vervangen (verwijderen gebeurt bij voorkeur onder de douche, gezien de tape dan makkelijker los komt). Er wordt aangeraden minstens 6 maanden te tapen. Bij goed resultaat wordt dit verder gezet tot 1 jaar na de ingreep.

Na de ingreep kunnen hypertrofe littekens ontstaan. Dit type litteken is meestal rood, verdikt en verheven en kan ook jeuk geven of pijn doen. Als je nog niet gestart was met tapen, zal dit worden aangeraden. Wanneer het gaat om dikke hypertrofe littekens kunnen deze worden geïnjecteerd met cortisone, hetgeen het littekenproces onderdrukt. Bij goed resultaat kan dit 3 tot 4 keer worden herhaald totdat het litteken weer dun en soepel wordt. In sommige gevallen kan er van papiertape naar siliconepatches worden overgegaan, maar dit is casus per casus te bekijken.

Opname en herstel

De opnameduur voor deze ingreep is 1 à 2 dagen. De herstelperiode duurt enkele weken. Je moet rekening houden met een arbeidsongeschiktheid tot 6 weken indien je een zwaar beroep uitoefent. Als schoolgaande adolescent word je 2 à 3 weken thuis geschreven van school, naast 6 weken geen sportieve activiteit.

Kostprijs

Het ziekenfonds betaalt ongeveer 90% van de kosten voor de ingreep terug. Voor een ziekenhuis zijn daarmee niet alle kosten gedekt. Daarom rekent elk ziekenhuis de patiënt een eigen bijdrage aan dewelke kan schommelen van € 1.000  à € 1.800, inclusief remgeld en opleg voor medicatie. Meer informatie over de kostprijs vind je hier.

Bronnen

  • Monstrey, S., Selvaggi, G., Ceulemans, P., Van Landuyt, K., Bowman, C., Blondeel, P., Hamdi, M., & De Cuypere, G. (2008). Chest-wall Contouring in Female-to-Male Transsexuals: A New Algorithm. Plastic and Reconstructive Surgery, 121, 3, 849-859.