borstverwijdering

Wat

De verwijdering van de borsten wordt met een moeilijke medische term ‘subcutane mammectomie’ genoemd. Hierbij wordt een mannelijke borstkas verkregen door:

  • het verwijderen van het teveel aan borstklierweefsel
  • indien nodig, door het verkleinen van tepel en tepelhof
  • een correctie van het overschot aan huid
  • het herpositioneren van de tepel

Wie

Deze operatie kan redelijk snel plaatsvinden mits een verwijsbrief van je behandelaar (psycholoog, psychiater, seksuoloog, etc.), en zelfs voor de aanvang van hormoontherapie indien gewenst. De minimumleeftijd is 17 jaar.

Hoe

Afhankelijk van het volume van de borsten, het teveel aan huid, de elasticiteit van de huid, de tepels en het tepelhof, worden voor deze operatie verschillende technieken gebruikt (zie figuren rechts). Bij kleine borsten en elastische huid kan dit gebeuren via een kleine incisie aan de onderrand van de tepelhof. In deze gevallen is er nadien weinig of geen litteken merkbaar. Bij meer volumineuze borsten met flink huidoverschot of met zeer lakse huid moet het teveel aan huid ook worden gecorrigeerd en dit kan ofwel via een litteken circulair rond de tepelhof ofwel via een langer litteken onder de borst. Volgende beslissingsboom wordt gebruikt om te beslissen welke techniek zal worden toegepast (Monstrey et al., 2008):

beslissingsboom borstoperatie

Algemene mogelijke complicaties na de operatie zijn bloeduitstortingen en infecties. Ook kunnen de tepels ongelijk genezen en blijven soms littekens zichtbaar. Hoe minder elastisch de huid is, hoe meer kans op complicaties en littekenvorming. Daarom wordt het sterk afgeraden om de borsten af te binden met bijvoorbeeld verbanden, aangezien door het plat duwen van de borsten de huid wordt uitgerekt. Als je je borsten echt wil afbinden, zijn speciaal hiervoor ontworpen hesjes aangeraden: binders.

Een borstverwijdering via liposuctie is niet mogelijk, aangezien het weefsel dat verwijderd wordt bestaat uit klieren en geen vet.

Opname en herstel

De opnameduur voor deze ingreep is 1 à 2 dagen. De herstelperiode duurt enkele weken.

Kostprijs

Het ziekenfonds betaalt ongeveer 90% van de kosten voor de ingreep terug. Voor een ziekenhuis zijn daarmee niet alle kosten gedekt. Daarom rekent elk ziekenhuis de patiënt een eigen bijdrage aan dewelke kan schommelen van € 1.000  à € 1.800, inclusief remgeld en opleg voor medicatie. Veel meer informatie over de kostprijs vind je hier.

Bronnen

  • Monstrey, S., Selvaggi, G., Ceulemans, P., Van Landuyt, K., Bowman, C., Blondeel, P., Hamdi, M., & De Cuypere, G. (2008). Chest-wall Contouring in Female-to-Male Transsexuals: A New Algorithm. Plastic and Reconstructive Surgery, 121, 3, 849-859.