hulpstukken

Er zijn verschillende hulpstukken te verkrijgen om een mannelijker of neutraler voorkomen te bekomen, zonder dat er hormonen of een operatie aan te pas hoeven te komen.

Binders

Veel transgender mannen of gender non-binaire personen die (nog) geen borstverwijdering ondergingen willen graag een platte borstkas en binden daarom de borsten af. Het afbinden van de borsten zorgt voor velen voor een betere gemoedstoestand en mentale gezondheid (Peitzmeier et al., 2017). Er zijn veel verschillende methoden bekend die hiervoor gebruikt kunnen worden, al is de ene al gezonder dan de andere. Vooreerst is het vooral voor hen die later een borstverwijdering plannen belangrijk om te weten dat dit afbinden niet goed is voor de huid: door het plat duwen van de borsten wordt de huid immers uitgerekt en dit verhoogt de kans op grotere littekens en minder mooie resultaten na een borstverwijdering (Monstrey et al., 2008).

Als je je borsten echt wilt afbinden zijn duct tape, gewoon verband en andere doe-het-zelf methoden sterk af te raden: deze verdelen de druk niet gelijkmatig over de huid en zijn niet voldoende elastisch. Deze methoden kunnen zeer slecht zijn voor je gezondheid: ze kunnen leiden tot pijn in de borst en de rug, hoofdpijn, vermoeidheid en flauwte en belemmeren het ademen (Peitzmeier et al., 2017). Als je toch je borsten wilt afbinden met tape, kan je eventueel medische tape of sporttape gebruiken, aangezien met dit soort tape de huid kan blijven ademen. Hierbij is het belangrijk dat je enkel de voor- of zijkant tapet en niet volledig rondom het lichaam, zodat je nog comfortabel kan bewegen en je je ribben niet beschadigt. Het kan zeer schadelijk zijn om de borsten te strak af te plakken, en het wordt afgeraden om de tape langer dan 4u aan één stuk te gebruiken.

Er bestaan speciaal ontworpen ‘hesjes’ of binders om de borsten af te binden. Deze zijn in verschillende maten verkrijgbaar online (zie rechter zijbalk), en zijn tevens als zwemkledij beschikbaar. Ook bestaan er verschillende soorten lange hemdjes om de borsten plat te duwen. Voor grotere borsten zijn deze meer aangeraden dan kortere binders. Bij het kiezen van een binder is het belangrijk om de juiste maat te nemen: de binder mag niet te strak zitten, want dan krijg je hem niet makkelijk aan en uit en kan je niet makkelijk ademen en bewegen. Kijk dus altijd goed naar de maattabel en kies zeker geen te kleine maat. Het hesje hoort goed strak te zitten, maar geen pijn te doen.

Ook binders die speciaal ontworpen zijn voor trans personen om de borsten af te binden worden echter geassocieerd met negatieve gezondheidsuitkomsten, zoals pijn in de borst, schouders en rug, verandering in postuur, zwellingen, acné en ademhalingsproblemen (Peitzmeier et al., 2017). Een onderzoek bij 1800 Amerikaanse trans mannen, non-binaire personen en andere personen die de borsten regelmatig afbinden wijst uit dat het dragen van een sportbh, meerdere sportbh’s over elkaar en speciaal ontwikkelde compressietops de meest veilige methoden zijn om de borsten af te binden. Hier kan je alles lezen over dit onderzoek, en vind je ook een heleboel tips om veilig je borsten af te binden.

Broekvulling

Indien je hiertoe de nood voelt kan je gebruik maken van een broekvulling. Er bestaan bijvoorbeeld siliconen penisprotheses in verschillende maten en huidskleuren. Er bestaan tevens broekvullingen waarmee je staand kan plassen (stp), en 3in1’s waarmee je naast staand plassen ook nog kan penetreren. Voor veel personen zonder een genitale operatie of voor zij die een metadoïo hebben is dit erg fijn.

Broekvullingen kan je handig aanhouden met een speciaal daartoe ontworpen houder (harnas) of onderbroek. Voor sommige modellen heb je geen houder nodig, enkel een strakke onderbroek. Een overzicht van verkoopadressen vind je hiernaast opgesomd. Sinds kort kun je zo’n ondergoed op maat ook in België verkrijgen via made by me.

Het is belangrijk om je prothese goed te verzorgen. De meeste trans personen wassen hun prothese gemiddeld twee keer per week. Bijna alle prothesen worden gewassen met milde zeep en handwarm water. Dit kan je bijvoorbeeld ook in de douche doen. Bepaalde prothesen leg je in maïzena na het wassen (bv. Mr. Limpy). Bij andere merken (bv. Enzo 3 in 1) is dit ten sterkste afgeraden. Lees aandachtig de instructies die je krijgt bij aankoop van het product.

Onderbroeken en menstrueren

Er bestaan tegenwoordig onderbroeken of boxershorts speciaal voor trans mannen waarin een afsluitbare ruimte is voorzien voor een broekvulling of prothese. Voor trans mannen die menstrueren zijn er ‘period boxers’: boxer shorts met een extra laagje waar je maandverband in kan plakken, of boxer shorts die gemaakt zijn om bloed op te vangen (hier lees je hoe dit precies werkt). Voor personen die tampons of maandverband vervelend vinden kan de menstruatiecup eventueel een oplossing zijn: dit is een rubberen of siliconen cup die je inbrengt en het bloed opvangt. Je kan deze tot 12u lang laten zitten en je voelt deze normaal gezien niet zitten. Deze cup kan handiger zijn dan tampons en maandverband als je in een mannentoilet bent, waar vaak geen vuilbakjes aanwezig zijn. Een nadeel van de menstruatiecup is dat je meestal even moet oefenen hoe je deze best inbrengt. Je kan meer lezen over al deze opties via de links in de rechter zijbalk. Mocht je twijfelen over de aanschaf van menstruatie ondergoed of andere hulpstukken dan kan je ons aanbod komen bekijken op het TIP.

Seksualiteit

Op het vlak van seksuele beleving maken trans mannen soms gebruik van voorbinddildo’s. Deze zijn in elke seksshop te vinden. Er bestaan ook houders (harnassen) die je in combinatie met de broekvulling kan gebruiken – op de websites hiernaast kan je daar alle info over terugvinden. Over trans personen en seksualiteit kan je hier alles lezen.

Styling

je kan verder heel wat doen met haartooi en kledij. Er bestaan professionele stylisten die je hierbij kunnen helpen. Misschien heb je wel stress om kledij te shoppen of kan je moeilijk inschatten welke kledij/kleuren bij jouw lichaamsbouw en voorkomen passen. Of wens je een volledige make-over om te zien wat de mogelijkheden zijn. Hiervoor kan je terecht bij een personal shopper of stylist.

Bronnen

  • Monstrey, Selvaggi, Ceulemans, Van Landuyt, Bowman, Blondeel, Hamdi & De Cuypere (2008). Chest-wall contouring surgery in Female-to-Male transsexuals: A new algorithm. Plastic and Reconstructive Surgery, 121(3): 849-59.
  • Peitzmeier, Gardner, Weinand, Corbet & Acevedo (2017). Health impact of chest binding among transgender adults: a community-engaged, cross-sectional study. Culture, Health & Sexuality, 19(1): 64-75.