hysterectomie

Bij een hysterectomie en ovariëctomie worden de baarmoeder en de baarmoederhals (hysterectomie) en/of de eierstokken (gonadectomie) en de eileiders (ovariëctomie) verwijderd. na deze ingreep ben je de facto onvruchtbaar. Niet iedereen kiest echter voor deze ingreep: je kan er ook voor kiezen om baarmoeder en eierstokken te laten zitten.

Let op: trans personen die hun baarmoeder en baarmoederhals behouden maar officieel als man geregistreerd staan, ontvangen geen uitnodiging meer voor een screening op baarmoederhalskanker. Toch blijft een uitstrijkje aangewezen. Je kan dit laten afnemen zonder uitnodiging van het bevolkingsonderzoek. Een preventief uitstrijkje is in principe gratis elke drie jaar, ongeacht het officiële geslacht van de persoon.

Wie

Om in aanmerking te komen voor een hysterectomie en ovariëctomie dien je in het bezit te zijn van een verwijsbrief van je behandelaar (psycholoog, psychiater, seksuoloog, etc.) en meerderjarig te zijn. Tevens dien je minimum één jaar gender-affirmerende hormonen te nemen (testosteron).

Hoe

Deze ingreep gebeurt meestal via laparoscopische weg: dit is de zogenaamde ‘sleutelgatchirurgie’ waarbij via een drietal kleine sneetjes in de buikwand wordt gewerkt. Dit betekent dat men achteraf slechts minimale littekens zal hebben en dat ook de postoperatieve pijn kan worden beperkt. Er is echter steeds een kleine kans (<2%) dat tijdens de ingreep toch de beslissing moet genomen worden om de buik via een klassieke ‘bikini-insnede’ open te maken.

Opname en herstel

De opnameduur voor een hysterectomie bedraagt 3 tot 5 dagen.

Kostprijs

Het ziekenfonds betaalt ongeveer 90% van de kosten voor de ingreep terug. Veel meer informatie over de kostprijs vind je hier.