hysterectomie

Wat

Bij een hysterectomie en ovariëctomie worden de baarmoeder en de baarmoederhals (hysterectomie) en/of de eierstokken en de eileiders (ovariëctomie) verwijderd.

Wie

Om in aanmerking te komen voor een hysterectomie en ovariëctomie dien je in het bezit te zijn van een verwijsbrief van je behandelaar (psycholoog, psychiater, seksuoloog, etc.) en meerderjarig te zijn. Tevens dien je minimum één jaar gender affirmerende hormonen te nemen (testosteron).

Hoe

Deze ingreep gebeurt meestal via laparoscopische weg: dit is de zogenaamde ‘sleutelgatchirurgie’ waarbij via een drietal kleine sneetjes in de buikwand wordt gewerkt. Dit betekent dat men achteraf slechts minimale littekens zal hebben en dat ook de postoperatieve pijn kan worden beperkt. Er is echter steeds een kleine kans (<2%) dat tijdens de ingreep toch de beslissing moet genomen worden om de buik via een klassieke ‘bikini-insnede’ open te maken.

Opname en herstel

De opnameduur voor een hysterectomie bedraagt 3 tot 5 dagen.

Kostprijs

Het ziekenfonds betaalt ongeveer 90% van de kosten voor de ingreep terug. Veel meer informatie over de kostprijs vind je hier.