ontharing

In voorbereiding op de falloplastie, is het vaak aangewezen dat de voorarm waar de ent genomen zal worden, geëpileerd wordt met de ontharingslaser voor de chirurgische ingreep. Deze behandeling dient wel op tijd gestart te worden. Er zijn immers gemiddeld 7 behandelingssessies nodig met een tussenperiode van telkens 6 tot 8 weken.

Hoe werkt ontharing met laserstralen?

De epilatielaser zendt licht uit met hoge energie. Dit licht werkt in op de donkere kleur (= het pigment) dat zich in de haarwortel en in de haarschacht bevindt. Hierdoor wordt de haarwortel beschadigd.

Het streefdoel is om de haarwortel volledig te vernietigen. Als de haarwortel volledig vernietigd is, komt er een einde aan de haargroei. Dit gebeurt echter niet altijd. Is de haarwortel slechts gedeeltelijk vernietigd dan vertraagt de groei en/of verfijnen de haren. In dit geval is de epilatie slechts van tijdelijke aard.

Let op: blonde haren bevatten slechts weinig pigment. Mensen met blonde haren zijn geen goede kandidaten voor ontharing met lasertherapie. Grijze of witte haren bevatten geen pigment. Een behandeling heeft dan ook geen effect op de beharing. Personen met een donker huidtype of gebruinde personen zijn niet geschikt voor ontharing met laser omwille van de kans op bijwerkingen.

Bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen

Voor een effectieve laserbehandeling is het belangrijk dat het haartje in het haarzakje aanwezig is. Je mag daarom de haren niet meer epileren met een pincet of met was de laatste 3 weken voor de laserbehandeling. Afknippen, afscheren of gebruik van ontharingscrèmes zijn wel toegelaten.

Vermijd het bruinen van de huid vanaf 6 weken voor de behandeling tot het einde van alle behandelingen. Dit is om verbranding van de huid gedurende de behandeling te voorkomen.

Onmiddellijk na de behandeling wordt de huid rondom de haarfollikels rood en soms ontstaan kleine oppervlakkige blaasjes. Deze huidreacties zijn meestal na maximum vier dagen verdwenen. De meeste personen vermelden verder geen bijwerkingen. Onmiddellijk na de behandeling is de huid zeer gevoelig voor Uv-licht, waardoor overmatig zonlicht gedurende één maand vermeden dient te worden. De haren zullen pas 1 tot 3 weken na de behandeling uitvallen.

Het aantal noodzakelijke behandelingen varieert sterk en wordt onder andere bepaald door de kleur van de haren, de groeicyclus van de haren, de dichtheid van de haren, de plaats van de haargroei… Gemiddeld zijn 6-8 behandelingen nodig om tot een aanvaardbaar resultaat te komen.

Welk resultaat kan verwacht worden?

Laserepilatie zorgt voor de beste resultaten bij personen met donkere haargroei en een blanke huid. Gemiddeld zijn een 6 tot 8-tal behandelingssessies noodzakelijk om een optimaal resultaat te verkrijgen. De resultaten van de verschillende sessies ontharingslasertherapie kunnen sterk wisselen van persoon tot persoon. Dit wil zeggen dat bij sommige mensen 80% van de haren definitief vernietigd is na 6 sessies en bij andere slechts 50% of minder. De reden hiervoor is tot nog toe onbekend.

Wat als de laserepilatie niet werkt?

  • Gebruik een crème die de haargroei afremt. Bespreek deze behandeling met de arts of schoonheidsspecialiste.
  • Als het resultaat niet voldoende is omwille van te weinig pigment in de haartjes, is elektrische ontharing mogelijk. Hierbij wordt haartje per haartje behandeld. Deze methode is geschikt voor kleine zones. Voor deze behandeling kan je terecht in schoonheidsinstituten.
  • Gebruik eventueel ontharingscrèmes. Die werken enkel als de haren fijn van structuur zijn.
  • Een andere mogelijkheid is harsen. Hierbij worden de haren verwijderd met de wortel, waardoor ze ongeveer drie weken wegblijven. Harsen is niet aan te raden in het gelaat. Ook voor deze behandeling kan je terecht in schoonheidsinstituten.

Kostprijs

Momenteel is voor deze behandeling geen terugbetaling voorzien. De kostprijs van de behandeling varieert naargelang de uitgebreidheid van de te behandelen zone.