hulpstukken

Er zijn verschillende manieren om een vrouwelijker of neutraler voorkomen te bekomen, zonder dat er hormonen of een operatie aan te pas hoeven te komen:

Tucking

Het wegwerken van de penis wordt in het Engels ‘tucking’ genoemd. Voor sommigen is tucking noodzakelijk en genderbevestigend, maar het is wel belangrijk om het op een veilige manier te doen. Bij tucking wordt de penis tussen de benen naar achteren weggestopt zodat deze niet zichtbaar is langs de voorkant van het lichaam. Sommigen stoppen tevens de testikels naar achteren, anderen brengen ze net naar voren tegen de onderbuik aan vooraleer ze worden vastgezet.

Dat vastzetten kan op verschillende manieren gebeuren: met sporttape of medische tape, of met een speciale slip. Deze slips (ook ‘gaffs’ genoemd) kan je eenvoudig zelf maken of via het internet vinden. Je vindt enkele filmpjes hierover in de rechterzijbalk (desktop) of onderaan (mobiel). Het voordeel van een slip is dat het makkelijker is om naar het toilet te gaan. Het gebruik van tape is in dat opzicht omslachtiger en zou kunnen leiden tot het ophouden van de plas, wat kan leiden tot urine-infecties. Tegenwoordig bestaat er ook ondergoed en zwemkledij dat vooraan verstevigd is zodat de penis minder zichtbaar is. Voor sommigen volstaat dit om de penis volledig weg te werken, anderen zullen ook tape of een gaff nodig hebben.

Tucking kan een negatief effect hebben op de vruchtbaarheid. De functie van het scrotum is immers net om de testikels weg te houden van het lichaam, omdat het sperma idealiter minder warm dan de lichaamstemperatuur is. Tucking kan dus een effect hebben op de kwantiteit en de kwaliteit van je sperma. Heb je nog een kinderwens, denk dan goed na over tucking, laat eventueel sperma invriezen of doe het tucken slechts sporadisch. Ook kan het leiden tot pijn in het scrotum. Het is daarom belangrijk om niet te strak te tucken, of de slip niet te klein te kopen, zodat je nog comfortabel kan bewegen. Wanneer je tuckt met sporttape of medische tape wordt geadviseerd om dit niet langer dan 4 tot 6 uur na elkaar te doen.

Een andere mogelijke bijwerking zijn huidinfecties. De plek tussen de benen is meestal een erg warme en vochtige plek waar veel wordt gezweet. Als je regelmatig tuckt dan loop je een risico op oppervlakkige schimmelinfecties. Om dit te vermijden, hou je je huid best droog en koel tussendoor: laat het tucken achterwege als je alleen bent, of als je een losse rok/broek draagt.

Borstprotheses

Met borstprotheses en een goed zittende bh kan je mooie vrouwelijke rondingen aannemen. Er bestaan heel wat firma’s die protheses op de markt brengen, meestal gericht op vrouwen met of na borstkanker, maar ook voor transgender personen die een meer vrouwelijke borst willen creëren zijn deze geschikt. Borstprothesen bestaan in verschillende vormen en materialen, zoals foam of siliconen. Beiden hebben zowel voor- als nadelen. Siliconen borsten zijn zwaarder dan foam borsten, en voelen vrij natuurlijk, maar zijn meestal ook fors duurder. Je kan een lijst met verkooppunten vinden in de rechterzijbalk (desktop) of onderaan (mobiel).

Make-up en styling

Er zijn heel wat mogelijkheden om met kledij een vrouwelijker of neutraler voorkomen te creëren: zo bestaan er bijvoorbeeld damesondergoed en -schoenen in herenmaten, damestops met ruimte voor borstprotheses, of slips met heuppads om vrouwelijke rondingen te creëren. Het komt erop aan uit te zoeken wat past bij jou en je lichaamsbouw. Misschien heb je wel stress om kledij te shoppen of kan je moeilijk inschatten welke kledij en kleuren bij jouw lichaamsbouw en voorkomen passen, of wens je een volledige make-over om te zien wat de mogelijkheden zijn? Er zijn ook professionele stylisten of ‘personal shoppers’ die je hierbij kunnen helpen. In de zijbalk (desktop) of onderaan (mobiel) kan je enkele stylisten vinden die ervaring hebben met transgender personen.

Naast kledij kan je ook met make-up een vrouwelijker gezicht creëren. Er zijn verschillende trucs om bijvoorbeeld je gezicht ronder te doen lijken, je voorhoofd optisch te verkleinen of baardgroei minder zichtbaar te maken. Je kan online heel wat stap-voor-stap filmpjes vinden over dit onderwerp. Belangrijk om te onthouden is dat er niet één manier is om er vrouwelijk uit te zien: ga vooral op zoek naar waar je je goed bij voelt.

Tenslotte kan je ook met een goede pruik een vrouwelijker voorkomen verkrijgen. Pruiken bestaan in verschillende materialen, haarkleuren,… Lees meer over pruiken op onze pagina rond haartooi.