Meer aandacht voor transgender sekswerkers

03/06/2019

Gisteren, zondag 2 juni, was internationale dag van de sekswerker, waarop aandacht wordt gevraagd voor rechten voor sekswerkers en de decriminalisering van sekswerk.

Onderzoek toont aan dat relatief veel transgender personen werkzaam zijn (geweest) in de seksindustrie, wat vaak wordt gelinkt aan de discriminatie van transgender personen op de arbeidsmarkt. Transgender sekswerkers zijn een kwetsbare populatie voor geweld, HIV en andere gezondheidsrisico’s.

Het Transgender Infopunt voerde vorig jaar in samenwerking met het Centrum voor Seksuologie en Gender van het UZ Gent, Violett (voorheen Ghapro) en Boysproject, twee Antwerpse organisaties die gezondheidszorg en ondersteuning voor sekswerkers aanbieden, een onderzoek uit naar hormoongebruik bij transgender sekswerkers die werkzaam zijn in het Schipperskwartier in Antwerpen. Deze sekswerkers blijken inderdaad een kwetsbare groep voor verschillende soorten risicogedrag, zoals ongecontroleerd hormoongebruik, het injecteren van siliconen en seksueel risicogedrag. De drempel naar de transgenderzorg is bovendien hoog voor deze groep transgender personen.

Er is meer aandacht nodig voor deze kwetsbare groep binnen de transgender populatie. Zowel Violett en Boysproject als het Transgender Infopunt, het genderteam van het UZ Gent en andere hulpverleners kunnen aanpassingen doen om hun werking meer toegankelijk te maken voor kwetsbare groepen zoals deze populatie van transgender sekswerkers.

Ga naar de pagina over sekswerk om meer te lezen over sekswerk en het onderzoek. Het rapport vind je in de zijbalk.