16 november: T-day in Antwerpen

15/11/2013

Op zaterdag 16/11 gaat de T-day door, een plaats voor ontmoeting, ontdekking en dialoog. De dag is gevuld met een informatief en ontspannend aanbod voor transgenders en hun omgeving. De T-day start om 11u en sluit af rond 17u30.

Waar?

In bibliotheek Permeke, dichtbij station Antwerpen-Centraal.

Programma

11u-11u15: Ontvangst

Sven Pichal verwelkomt iedereen op de T-day en stelt de nieuwe brochure ‘Alles wat je altijd al wilde weten over transgenders’ van Gelijke Kansen Vlaanderen voor.

11u15-15u: Standenmarkt

Er wordt ook doorlopend een standenmarkt voorzien. Hier vind je standen van de transgenderverenigingen, het Transgender Infopunt en çavaria. Maar ook verkooppunten rond boeken en kledij. Er is ook een gezellig leeshoekje voorzien en de ruimte wordt aangekleed met een tentoonstelling van een fotoreportage.

11u15-11u30: Boekvoorstelling Genderlegs

Vertellen wat ze altijd heeft geweten betekent dat ze wordt doodgeslagen. Niet vertellen en doen alsof betekent dat ze wordt doodgezwegen. Zichzelf zijn en taboes doorbreken, maakt zijn transitie tot een slechte B-film. “Hij” zat in een lichaam van een “zij”. Hij ontmoet iemand die daar een boek over wil schrijven, om anderen te helpen en het taboe van transgenders te doorbreken. Vastbesloten om aan de wereld te laten zien dat ze doodnormale mensen zijn. Met een normaal leven, normale vrienden en normale seks. Zij had nooit kunnen bedenken, dat het schrijven van dit boek, zulke verstrekkende gevolgen zou hebben!

Erica de Winter schrijft met Genderlegs haar eerste boek. Een verhaal over getrouwd zijn met een transman. Niets bijzonders zou je zeggen, maar haar verhaal bewijst anders.

11u30-12u: Boekvoorstelling Zeven dubbeltjes en een trein + voorleesmoment

In haar nieuwe boek ‘Zeven Dubbeltjes en een Trein’ vertelt Fran Bambust via een fantasierijk en spannend avonturenverhaal over de donkere, zelfondergravende gedachten die ze als jonge genderdysfoor had. Op de T-day gaat ze wat dieper in op die gedachten en hoe die hun weg vonden in het boek. Afsluitend leest ze op haar eigenste expressieve manier ook enkele passages voor.

12u-12u30: Lunch

12u30-13u30: Workshop beeldvorming van transgenders in de media

Beeldvorming van transgenders in de media blijft een heikel punt. De vereenvoudigende verhalen waarin steevast groepen en nuances worden vergeten, de eenzijdige focus op pathetiek of sprookjesachtige transformaties, het worstelen met woordgebruik en voornaamwoorden vragen om een open lijn tussen transgenders en journalisten. Hoe pakken we dit aan? Wat vragen we transgenders die in de media komen? Wat vragen we redacteurs en journalisten?

In deze workshop proberen we met geïnteresseerden (lgbt-woordvoerders, transgenders, TiP en graag ook enkele journalisten) een opzet te formuleren i.v.m. nodige middelen en afspraken.

12u30-13u30: Workshop op ontdekking in transland

Verwarring: het is één van de overheersende gevoelens voor iemand die ontdekt trans* te zijn. Deze workshop tracht wat helderheid te brengen. We ontdekken de grote diversiteit aan mensen onder de parapluterm ‘transgender’. Daarnaast hebben we het onder andere over gevoelens, een eventuele coming-out en relaties met partner, familie of vrienden. We bekijken hoe de medische wereld (misschien) kan helpen bij het worden van wie je écht bent. Voor iedereen van 0 tot 99 jaar die nog maar pas of al een tijdje op zoek is naar wie hij/zij is.

13u45-14u45: Workshop kledij en visagie

Wil je ontdekken wat er allemaal bestaat in kledij en accessoires? We maken je wegwijs in de wereld van corrigerende onderkleding, badkleding, protheses en compressiekleding. Ook bekijken we een aantal visagie technieken. Een aanbod voor zowel transmannen als transvrouwen.

13u45-14u45: Workshop transgenderbeleid in Vlaanderen

Weet jij wat er nodig is voor transgenders in Vlaanderen of wil je er samen mee over nadenken? Dan is dit jouw kans om samen te hebben over het beleid en daarna met deze bevindingen naar het politiek debat te gaan.

15u-16u: Politiek debat

Onlangs werd er in het federaal parlement een voorstel van resolutie ingediend over de algemene maatschappelijke aanvaarding en gelijkschakeling van transgenders. Wij nodigden Annick De Ridder (open VLD), Jan Roegiers (sp.a) en Piet De Bruyn (NV-A) uit om de resolutie en hun standpunten omtrent transgenders te komen toelichten. De uitgelezen kans voor jou om deze politici te bestoken met vragen! Sta je liever niet in de spotlight? Geen probleem! Stuur je vragen door naar jeroen.borghs@cavaria.be en wij zorgen dat je een antwoord krijgt.

16u-17u30: Receptie en kaarsjesmoment

We sluiten de T-day af met een receptie en een kaarsjesmoment. Met een kaarsje in de hand staan we even stil bij the T-day of Remembrance.