Nieuw! Zorgbrochure – mogelijke stappen binnen een transitieproces

18/09/2020

Uit de ervaringen op het Transgender Infopunt merken we dat velen niet weten wat ze kunnen verwachten van een (transitie)proces, wat/wie er allemaal bij komt kijken en hoe men van start kan gaan.

Met onze gloednieuwe zorgbrochure willen we een beknopt overzicht van de verschillende mogelijkheden in transgenderzorg voor volwassenen weergeven. Voor kinderen en jongeren verwijzen we graag naar onze infobrochure: Van rups tot vlinder.

Je vindt in de zorgbrochure meer informatie over sociale opties, medische opties en
de begeleiding die bij een transitie (kunnen) komen kijken. Deze zorgbrochure kan je beschouwen als een ‘korte handleiding’ en bevat heel wat hyperlinks naar de TIP-website, waar je véél meer informatie en details kan opzoeken en nalezen.

Het TIP is zich ervan bewust dat gender non-binaire personen, travesties of mensen die zich nog anders identificeren, zich mogelijks niet wensen te identificeren met de term “transitieproces”, maar toch op zoek zijn hoe ze een aantal sociale, juridische en/of medische aanpassingen kunnen doorvoeren. Ook voor hen is deze bundel bedoeld.

Illustratie: Cheyenne Deckx

 

Herken je jezelf in één of meerdere van de onderstaande citaten? Zit ook jij met vragen hoe je aan je eigen zorgtraject kan beginnen? Dan kan deze infobundel jou ongetwijfeld al een heel stuk op weg zetten. 

“Ik ben er nog maar net voor mezelf uit dat mijn lichaam niet of slechts gedeeltelijk
overeenkomt met hoe ik mij echt voel en/of identificeer. Ik wil weten met
wie ik deze gevoelens kan delen en bij wie ik terecht kan met al mijn vragen.”

“Mijn kind, vriend, partner, leerling, patiënt,… geeft te kennen transgender te zijn
en ik ben op zoek naar informatie over alle mogelijke stappen binnen een transitieproces om gerichter te kunnen ondersteunen.”

“Ik voerde reeds enkele gesprekken met een hulpverlener of iemand uit mijn
omgeving en wens graag een transitieproces op te starten, echter ik weet niet
wat er allemaal mogelijk is en waar ik moet beginnen.”