Nieuwe publicatie: transgenders op het werk

12/12/2013

Vanochtend werd de publicatie ‘Transgenders op het werk’ gelanceerd, een praktisch instrument voor werkgevers,  boordevol tips, getuigenissen en andere nuttige informatie.

De lancering gebeurde tijdens een studiedag die werd georganiseerd door Woho Academy i.s.m. Gelijke Kansen in Vlaanderen. De publicatie is een gezamenlijk initiatief van de Vlaamse ministers van Gelijke Kansen en Werk.

Sinds 2009 vormen transgenderpersonen een bijzondere doelgroep van het Vlaamse gelijkekansenbeleid. Dat heeft onder andere geleid tot het decretaal verankeren van het recht op een nieuw diploma waarop de nieuwe naam wordt vermeld. Dat heeft ook geleid tot de oprichting van het Transgender Infopunt waar iedereen terecht kan met vragen over het transgenderthema.

Met de nieuwe publicatie wordt gefocust op de werkvloer. Zowel de Vlaamse overheid als het Transgender Infopunt ontvangen regelmatig vragen werkgevers die te maken krijgen met een transgender personeelslid. Daaruit blijkt dat werkgevers het welbevinden van de transwerknemers en de werksfeer erg te harte nemen. Zij weten echter niet hoe zij dit concreet moeten aanpakken. Deze publicatie moet hen daarbij helpen. Zij richt zich in eerste instantie tot werkgevers, maar is ook bedoeld voor onder andere ombuds- en vertrouwenspersonen, HR-managers, diversiteits- en Jobkanaalconsulenten en preventie-adviseurs.

De inhoud van de publicatie kwam tot stand in overleg met een heleboel organisaties en individuele experten. Vandaar dat Vlaams minister van Gelijke Kansen Pascal Smet de eerste exemplaren overhandigde aan vertegenwoordigers van UNIZO, Voka, Vlaams ABVV, ACLVB, ACV, VDAB, çavaria, Casa Rosa en GenderExpress.

Download hier de publicatie Transgenders op de werkvloer. Exemplaren bestellen kan via deze link.

Bron: Gelijke kansen in Vlaanderen