Nieuwe richtlijnen voor intersekse personen

29/05/2018

Nieuwe richtlijnen gepubliceerd door het IAAF inzake participatie van intersekse personen in de internationale atletiekcompetitie

Het IAAF (Internation Associaton of Athletics Federations) heeft nieuwe richtlijnen gepubliceerd voor personen met intersekse/DSD voor deelname aan de vrouwencompetitie. Deze nieuwe richtlijnen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat ook een kleine stijging in testosteronspiegels een significant effect heeft op sportprestaties in de atletiek. Volgens het IAAF zou de competitie niet eerlijk zijn indien bepaalde vrouwen een hogere testosteronspiegel hebben. Deze nieuwe richtlijnen gaan van kracht op 1 november 2018.

Wat houden de nieuwe regels in?

De nieuwe regels gelden enkel voor de internationale atletiekcompetitie en énkel voor atletiekdisciplines waarbij er tussen de 400m en 1 mijl (1,6 km) gelopen wordt. In dit geval mogen vrouwen géén testosteronspiel > 5 nmol/L (=144 ng/dl) hebben indien ze willen deelnemen. Voordien stond deze grens op 10 nmol/L. Vrouwen met een te hoge testosteronspiegel moeten medicatie nemen om hun natuurlijke hormoonspiegel te verlagen tot het onder de 5 nmol/L valt en dit voor ten minste 6 maanden. Voor andere wedstrijden (bv. nationaal) en andere atletiekdisciplines gelden deze richtlijnen niet.

Wat betekent dit voor transpersonen?

De IAAF zal in de nabije toekomst ook de richtlijnen rond de participatie van transvrouwen in de vrouwencompetitie herzien op basis van dezelfde wetenschappelijke studies. Vandaag kunnen transvrouwen deelnemen aan de internationale vrouwencompetitie als ze aanvaard worden door een medisch experten panel van het IAAF.  Het experten panel evalueert iedere persoon individueel op verschillende factoren (oa. hormoonbepalingen) om te zien of de transitie “voldoende” is om geen voordeel te kunnen hebben in de vrouwencompetitie.

De gepubliceerde Engelstalige documenten vind  je hier terug: https://www.iaaf.org/about-iaaf/documents/medical