Nieuwe transwet leidt tot aanzienlijke toename aantal wijzigingen van geslachtsregistratie

21/11/2018

Vanaf januari 2018 kan een wijziging van de geslachtsregistratie aangevraagd worden indien men “de overtuiging heeft dat het geslacht vermeld in de akte van geboorte niet overeenstemt met de innerlijke beleefde genderidentiteit”. Men hoeft dus geen operaties meer te ondergaan, dit wil dus zeggen dat sterilisatie geen voorwaarde meer is. Het was afwachten welke impact die wetgeving op het aantal geslachtswijzigingen zou hebben.

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) publiceert jaarlijks cijfers over het aantal personen dat een geslachtswijziging laat registreren. Eind 2017 stond de teller op 1054, eind september 2018 was dat al 1625. Omdat in de nieuwe procedure een wachttijd van minstens drie maanden is ingebouwd, is die toename bovendien zo goed als volledig te situeren in de periode van april tot september. Dat wil zeggen dat op zes maanden tijd half zoveel wijzigingen werden geregistreerd als in de voorbije 25 jaar samen. Kortom: de nieuwe wet maakt het wijzigen van de geslachtsregistratie veel toegankelijker.

Het zijn voornamelijk jonge, Vlaamse trans mannen die gebruik maken van de nieuwe wet.

Wil je meer informatie over hoe een wijziging van de geslachtsregistratie op de geboorteakte te bekomen? Lees het hier.

Bron: https://igvm-iefh.belgium.be/sites/default/files/downloads/pb_20181120.pdf (lees hier het volledige persbericht van IVGM).