Nieuwe versie factsheet genitale opties voor vermannelijking

05/04/2022

Het Transgender Infopunt lanceert vandaag een nieuwe versie van de factsheet over genitale opties voor vermannelijking (PDF) (*). De drie hoofdopties – geen operatie, metadoioplastie en falloplastie – worden schematisch uiteengezet. Daarnaast wordt er een opdeling gemaakt tussen een metadoioplastie met of zonder plasbuisverlenging en een falloplastie met of zonder plasbuisverlenging. Meer gedetailleerde informatie over deze genitale (sub)opties lees je op de metadoiplastie en falloplastie pagina’s.

Over de factsheet

In de factsheet wordt bij elke (sub)optie de voorwaarden, mogelijkheid tot staand plassen, risico op complicaties, type littekens, de invloed op seksuele gevoeligheid, opnameduur, alsook de kostprijs besproken.

Met deze factsheet wil het TIP personen die al dan niet een ingreep overwegen of twijfelen tussen de verschillende genitale opties, helpen een goed geïnformeerde beslissing te nemen.

(*)De factsheet werd ontwikkeld met ondersteuning van de chirurgen van het genderteam UZ Gent. 

Infosessie 20 april 2022

Op woensdag 20 april 2022 organiseert het genderteam (UZ Gent) een infosessie over vermannelijkende heelkunde. Deze infosessie wordt gegeven door prof. dr. Marlon Buncamper (plastisch chirurg), prof. dr. Anne-Françoise Spinoit (uroloog) en prof. dr. Steven Weyers (gynaecoloog).

Interactiemoment 28 april 2022

Op donderdag 28 april wordt er tevens een (fysiek) interactiemoment georganiseerd door het genderteam (UZ Gent). Dit interactiemoment is bedoeld om personen die al een tijd hormonen (testosteron) nemen en binnenkort voor de beslissing staan om eventueel genitale chirurgie te laten uitvoeren, in contact te brengen met andere personen die reeds een metadoioplastie of falloplastie achter de rug hebben. Daarnaast is er ook de mogelijkheid voor ouders om in interactie te gaan met andere ouders van personen die reeds een genitale ingreep hebben laten uitvoeren. Meer informatie vind je op de website van het UZ Gent.