Non-binary visibility day

Vandaag is het non-binary visibility day! Een dag waarop non-binaire personen zich zichtbaar tonen. 

Wat is non-binair?

Het is een koepelterm voor verschillende genderidentiteiten die niet (enkel of helemaal) man of vrouw zijn en buiten de binaire gendercategorieën vallen. Een non-binair persoon is dus iemand die zich niet thuis voelt in de binaire gendedcategorieën man of vrouw en zich beter voelt bij een andere, niet-binaire, genderidentiteit. 

Sommige non-binaire personen identificeren zich ook als transgender, anderen niet. 

Hier lees je meer over wat non-binair zijn kan inhouden. Externe link

Interessante boeken, series, films, podcasts,... over non-binariteit

Er bestaan heel wat interessante naslagwerken over non-binariteit. Neem even een kijkje in onze mediatheekExterne link en filter op 'non-binair'. Jezelf herkennen en gerepresenteerd zien in boeken, films, series,... kan veel betekenen. 

Voornaamwoorden

Als iemand non-binair is verkiest die vaak (maar niet altijd) genderneutrale aanspreektitels en termen te gebruiken om naar zich te laten verwijzen. 

We maken op basis van iemands voorkomen een veronderstelling over het gender van de persoon in kwestie en gebruiken de verwijswoorden die daar volgens ons bij passen. Jammer, want op die manier worden heel wat mensen misgenderd.

Weet je niet goed hoe je naar iemand kan verwijzen? Ga dan niet uit van eigen interpretatie, maar houd het neutraal en/of vraag ernaar. Velen kiezen voor die/hen/hun, maar hen/hen/hun, die/die/diens en andere sets zijn ook mogelijk! 

Hier lees je meer over voornaamwoorden en hoe je ze kan gebruikenExterne link . Echter, belangrijk is om non-binaire personen niet te reduceren tot voornaamwoorden. 

Coming-out / coming-in

Het is voor velen belangrijk om zichtbaar en open zichzelf te kunnen zijn. Het is echter vaak spannend om voor de eerste keer iemand te vertellen over je genderidentiteit. Veel non-binaire personen zijn daarbovenop bang dat anderen non-binariteit niet zullen begrijpen.

Kan ik er ook voor kiezen om geen coming-out te doen?

Tuurlijk! Sommigen vinden het concept 'coming-out' achterhaald. Er is namelijk niets om "op te biechten".  Iedereen heeft een genderidentiteit. Toch wordt van cisgender personenExterne link  precies niet verwacht dat zij een coming-out doen.

Coming-in

Een coming-out kan je vrijheid geven en leiden tot een coming-in: andere LGBTI+ personen leren kennen. Dit kan aanvoelen als 'thuiskomen' bij een groep mensen die je begrijpen, respecteren om wie je bent, en je wereld verruimen.

Inspiratie en advies nodig bij jouw coming-out?

Bekijk onze vernieuwde webpagina 'vertellen (coming-out/in)Externe link . Je vindt er tevens ook voorbeeldbrieven, mails en filmpjes. 

Verder kan je via de nieuwe communicatietoolExterne link van het themadossier "alle liefs voor m/v/x" van De gezinsbond met je gezin over gender en seksualiteit in gesprek gaan.