Oproep onderzoek naar psychisch welzijn

02/09/2015

Uit internationaal onderzoek blijkt dat holebi’s en transgenderpersonen kwetsbaar zijn voor het ontwikkelen van psychische problemen en zelfmoordgedachten. Het is bekend dat zelfmoord en zelfmoordgedachten altijd ontstaan vanuit een wisselwerking tussen diverse factoren. Welke factoren een beschermende rol spelen of net een risico inhouden, is tot op heden nog niet gedetailleerd in kaart gebracht. Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) lanceert daarom in samenwerking met het Transgender Infopunt een nieuwe studie naar het psychisch welzijn bij holebi’s en transgender personen in Vlaanderen (zie www.zelfmoord1813.be/LGBT-studies). In het kader van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie hopen we met deze studies meer inzicht te krijgen in de noden van specifieke kwetsbare doelgroepen.

 Wil je mee doen?

Alle holebi’s en transgenders vanaf 16 jaar kunnen deelnemen aan het online en anonieme onderzoek en zo een bijdrage leveren aan de preventie van psychische problemen. De online vragenlijst peilt onder meer naar de persoonlijke beleving van de identiteit, reacties uit de omgeving, gezondheid en psychisch welzijn. Start hier de vragenlijst.

Daarnaast wordt ook een tweede studie opgezet die specifiek zal focussen op de link tussen ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag en psychisch welzijn, daarvoor zoekt VLESP een twintigtal deelnemers voor een focusgesprek. Deelnemen aan een focusgesprek kan door een bericht te sturen naar: maura.vanhaute@ugent.be

Met vragen over deze studies kan u terecht bij: eva.dumon@ugent.be