Opvallen en rechtslaan

21/05/2015

Gisteren stelde çavaria haar nieuwe gids voor slachtoffers van holebifoob en transfoob geweld voor. De gids met de titel ‘Opvallen & Rechtslaan’ kwam er met de steun van Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA).

De gids geeft praktische tips en wil (mogelijke) slachtoffers van holebifoob en transfoob geweld informeren en weerbaarder maken. “De gids is geen droge theoretische uiteenzetting maar geeft enerzijds concrete tips over hoe je om kan gaan met onveilige situaties en anderzijds wat je kan doen als je het slachtoffer werd van holebifoob of transfoob geweld”, legt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs uit.

Deze nieuwe gids moet deel uitmaken van een ruimere strategie tegen holebifoob en transfoob geweld.  “We wachten op een nieuw plan tegen homo- en transfoob geweld en discriminatie”, zegt Borghs. “’Opvallen & Rechtslaan’ focust op het welzijn van slachtoffers. Dat is heel belangrijk, maar slachtoffers dragen zelf geen schuld. We moeten blijven focussen op sensibilisering om zo holebifobie en transfobie geen kans te geven.”

Op de studievoormiddag aan de Universiteit Antwerpen waar de gids werd voorgesteld, presenteerde Joz Motmans van het Steunpunt Gelijkekansenbeleid de resultaten van een onderzoek naar geweldervaringen van transgenders. Van de respondenten kwam 80% reeds in contact met transfoob geweld.

Uit het onderzoek blijkt ook een zeer lage meldingsbereidheid en een grote weerslag op het welzijn van slachtoffers. “Slechts 6% van de slachtoffers van verbaal of psychisch geweld deed melding van het voorval, en hetzelfde geldt voor seksueel geweld”, licht Joz Motmans toe. “Voor fysiek geweld en materieel geld ligt dit hoger, en doet 1 op 5 aangifte.”

“In de gids geven we informatie over waar mensen terecht kunnen als ze aangifte willen doen, waar je hulp of een luisterend oor kan vinden, wat je mogelijkheden zijn, enzovoort”, aldus Borghs.

‘Opvallen & Rechtslaan’, de gids voor slachtoffers van holebifoob en transfoob geweld is verkrijgbaar bij çavaria en digitaal beschikbaar op www.cavaria.be/opvallen-en-rechtslaan

Perscontact

Jeroen Borghs