RoSa brengt 50 jaar strijd om gelijkheid in beeld

19/06/2014

In het kader van de Summer of Photography van Bozar brengt RoSa 50 jaar strijd om gelijkheid in beeld. Het thema van het kunstenparcours is dit jaar immers ‘Gender relations’ en wat is er de voorbije decennia meer het voorwerp van discussie geweest dan de verhouding tussen de geslachten?

RoSa vzw is een documentatiecentrum gespecialiseerd in gelijke kansen m/v, gender en feminisme. Als archief herbergt RoSa het ‘geheugen van de vrouwenbeweging’. Door de jaren heen is er een rijke collectie tot stand gekomen, waarin de kleurrijke vrouwenbeweging van de jaren zeventig, maar ook de volgehouden inspanningen van de jaren tachtig, de paradigmaverschuivingen van de jaren negentig en het hervonden elan van de nillies aan bod komen. De Summer of Photography is dan ook een uitgelezen aanleiding om de schatten te tonen aan het publiek en te voorzien van de nodige duiding. De tentoonstelling is opgebouwd rond grote acties van de vrouwenbeweging en portretten van voortrekkers. Voor beginnende feministen is er een doe-het-zelf-hoek met het starterspakket van FEL (felfeminisme.wordpress.com).

Voor de recente periode wordt de brug geslagen met de strijd voor de rechten van transgender personen. Beide bewegingen vinden elkaar immers in het in vraag stellen van stereotypen rond mannen en vrouwen en het verdedigen van de rechten van het individu. De expo omvat ook een herneming van de spraakmakende fototentoonstelling Planet Gender (www.planetgender.com).

Wie het hele parcours van de Summer of Photography doet, vindt in de RoSa-bibliotheek de nodige achtergrondinformatie over vrouwen en fotografie. Speciaal voor de parcours is een boekententoonstelling samengesteld waarin bezoekers kunnen grasduinen.
‘50 Jaar strijd om gelijkheid’ kwam tot stand dankzij de steun van de Cel Gelijke Kansen en Diversiteit van het Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. RoSa vzw ontvangt structurele subsidies van Gelijke Kansen Vlaanderen.

Praktisch

De expo is gratis toegankelijk van 23 juni tot 31 augustus 2014, van maandag tot donderdag (10u-17u). Teksten zijn beschikbaar in het Frans en het Engels. RoSa vzw is gevestigd in het Gelijkekansenhuis, Koningsstraat 136 in 1000 Brussel. Op 21 juli kan het publiek een gratis workshop ‘Gender voor beginners’ volgen.

Bereikbaarheid

Documentatiecentrum RoSa ligt op wandelafstand van het Centraal Station | Metro lijn 1 en 5 halte Park | Bus 63 of 29 halte Congres | tram 91, 92, 93, 94 halte Congres. Betaalparking om de hoek (in de Lignestraat.)