Succesvolle lancering

16/03/2013

Voor meer dan 70 aanwezigen uit beleid, middenveld en zorgmiddens, werd gisterenavond met een druk op de rode knop door minister Smet en coördinator Joz Motmans deze website gelanceerd.

foto: thomas VerfailleIn zijn speech haalde minister Smet, de eerste minister van Gelijke Kansen die een beleid voert voor transgender personen, de noodzaak aan een dergelijk Infopunt aan, en kondigde hij meteen aan dat hij het Infopunt nog een extra jaar financieel zal ondersteunen. “Er zijn altijd mensen geweest die worstelen met hun genderidentiteit. De mogelijkheid om hierover te praten, informatie in te winnen of zich te uiten is voor deze groep nog kleiner dan voor bijvoorbeeld de holebigemeenschap. Openheid en aanvaarding zijn echter broodnodig: het is de eerste stap naar beter begrip en geluk”, zo stelde hij.

Professor T’Sjoen, diensthoofd van het Centrum voor Seksuologie en Genderproblematiek aan het UZ Gent, benadrukte voor alle duidelijkheid dat het Transgender Infopunt open staat voor iedereen: “Niet alleen voor cliënten van het UZ Gent, maar ook voor personen die twijfelen over het volgen van een medisch traject, personen die elders een medisch traject volgen, en personen die geen medische behandeling willen.”

foto: Thomas VerfailleDat de nood aan informatie stijgt, werd duidelijk met een overzicht van de aantallen nieuwe aanmeldingen aan het UZ Gent. Prof. T’Sjoen: “We zijn van een gemiddelde van 17 volwassen patiënten per jaar in de jaren 1990, tot 27 in de jaren 2000, geëvolueerd tot gemiddeld 77 patiënten per jaar tijdens de laatste drie jaren. Dezelfde evolutie zien we op kortere termijn ook bij het kinderteam: tien jaar geleden hadden we slechts een handvol dossiers, en nu haast 40 nieuwe gezinnen per jaar. De toegenomen aandacht voor het transgender thema in media en beleid leidt meer mensen tot bij de gespecialiseerde hulp. Wat natuurlijk goed is, maar tegelijk voor langere wachtlijsten zorgt.” De noodzaak aan een eerstelijns instantie die vragen en problemen kan opvangen, is de laatste jaren dan ook enkel toegenomen.

Foto’s: Thomas Verfaille.