Teleconsulten in tijden van corona

21/04/2020

Het Transgender Infopunt biedt relevante en up-to-date informatie aan, ook in tijden van corona. Lees hier onze pagina met de belangrijkste info over ‘Transgender en COVID19’. Wil je ons helpen de impact van het virus op trans personen en transgenderzorg te meten, vul dan de online-survey in. Het betreft een grootschalige wereldwijde transspecifieke studie. De resultaten zullen zorgverleners en trans organisaties beter informeren zodat ze eventuele negatieve gezondheidsimpact beter kunnen opvangen.

Online consulten

We merken dat trans personen extra kwetsbaar kunnen zijn in deze moeilijke periode. De behoefte uiting te geven aan een meer mannelijke, vrouwelijke of androgyne genderrol/genderexpressie verdwijnt niet door de lock-down, integendeel.
De transitie of ondersteuning hoeft dan ook niet op on hold te staan! Wij zochten voor jou en je omgeving uit welke zorgverleners (psychologen, seksuologen, psychotherapeuten, logopedisten en bekkenbodemkinesisten) en praatgroepen op onze zorgkaart online consultaties of bijeenkomsten aanbieden. Klik de filter ”tele-consult” aan om een volledig overzicht te krijgen van alle zorgverleners die momenteel tele-consults, tele-logopedie en tele-kine aanbieden, en welke praatgroepen online bijeenkomsten of mogelijkheden aanbieden. Je kan voor de praatgroepen ook het online overzicht van de transgender groepen bekijken, en ontdekken welke groepen en op welke manier online-activiteiten organiseren.

Ook het TIP biedt tele-consulten aan

Daarnaast biedt ook het TIP vanaf nu online gesprekken aan. Via een online gesprek biedt het TIP een luisterend oor en probeert het antwoord te geven op al je vragen rond identiteit, familiale moeilijkheden, werkgerelateerde aspecten, schoolcontext, transgenderzorg, discriminatiemeldingen en nog veel meer. We hebben via het beveiligd platform ‘Whereby’ een online-room gecreëerd. Hoe gaat het in zijn werk?

  1. Maak een afspraak via de TIP-medewerkster (mogelijk van di-vrij tussen 9u-16u) via 0800 96316 of contact@transgenderinfo.be.
  2. De TIP-medewerkster geeft je link naar onze ‘Whereby-room’
  3. Open de link in een Chrome of Firefox browser (Let op: werkt niet in Internet Explorer!)
  4. Geef toestemming voor camera en microfoon indien dat wordt gevraagd
  5. Je zal jezelf zien. De medewerkster van het TIP kan je pas zien als je op ”knock-in” klikt. Dit is ‘kloppen op de deur’.
  6. De medewerkster geeft je toestemming om in het gesprek te komen en het gesprek kan starten.
  7. Zoals altijd probeert de medewerkster een gesprek binnen het uur af te ronden.

Deze online gesprekken zijn een één-op-één gesprek, maar indien gewenst kan ook een familielid, zorgverlener of vriend het gesprek bijwonen vanop een andere locatie. Geef dit aan als je je afspraak maakt. Op deze manier kan de TIP-medewerkster de andere partners ook uitnodigen.

De gesprekken worden niet opgenomen en zoals altijd, worden er geen namen of e-mailadressen bijgehouden. Je kan voor je eigen veiligheid de browsergeschiedenis wissen, zie hier voor Chrome en hier voor Firefox.