TGEU Trans Rights Map & ILGA-Europe Rainbow Ranking

14/05/2020

In het kader van IDAHOT (International Day Against Homophobia and Transphobia) lanceren Europese organisaties hun jaarlijkse stand van zaken voor wat betreft de rechten van LGBTI personen in Europa. Hoe doet België het eigenlijk voor wat trans personen betreft? Een overzichtje.

TGEU Trans Rights Map

Vandaag lanceert TGEU haar jaarlijkse “Trans Rights Europe & Central Asia Index“. Deze index biedt gedetailleerde informatie over de juridische situatie van alle 47 lidstaten van de Raad van Europa én vijf Centraal-Aziatische landen. Ze omvat in totaal 30 indicatoren in zes juridische categorieën: wettelijke genderherkenning, asiel, haatmisdrijven (verbaal en geweld), non-discriminatie, gezondheid en gezin.

Uit de index blijkt dat trans personen hun geslachtsregistratie kunnen veranderen in 41 van de 54 landen in Europa en Centraal-Azië. Van deze 41 landen, vereisen 31 landen een mentale diagnose voordat identiteitsdocumenten kunnen worden aangepast. België zit dus samen met 9 andere landen in het beste rijtje. Toch kan België nog sterk verbeteren, en dit op alle criteria waar er nog geen bolletje gekleurd staat op de index:

De officiële lancering van de TGEU Trans Index 2020 gaat gepaard met een online rondetafelgesprek met vertegenwoordigers van lidorganisaties op maandag 18 mei. De panelleden zullen structurele en sociale uitdagingen bespreken waarmee trans personen in Europa en Centraal-Azië worden geconfronteerd. Ze zullen ook delen hoe COVID-19 het leven van transgender personen en activisme beïnvloedt in hun regio’s. Je kan dus op 18 mei om 14u live mee volgen via deze link: https://www.facebook.com/events/1345929402268971/

ILGA-Europe Rainbow Ranking

De jaarlijkse Rainbow Ranking van ILGA-Europe bevat de jaarlijkse evaluatie van wetgeving en beleid van holebi-, transgender- én intersekserechten van alle Europese landen. België staat in deze ranking op de tweede plaats met 73%, net zoals vorig jaar. België is naast Nederland, positief geëvolueerd op het vlak van het toevoegen van geslachtskenmerken als non-discriminatiegrond.

De officiële lancering van de ILGA-Europe Rainbow Map & Index 2020 zal worden uitgezonden op Facebook Live, 14 mei om 15.00 uur CET, met een rondetafelgesprek waarin panelleden van het middenveld en beleidsmakers worden samengebracht.Je kan dus op 14 mei om 15u live mee volgen via deze link: https://www.facebook.com/events/235483894450785/