Transgender Day of Remembrance 2020

20/11/2020

Jaarlijks vindt op 20 november de gedenkdag voor transgender personen die werden vermoord plaats – Transgender Day of Remembrance (TDoR). Het Transrepect versus Transphobia project van de Europese koepelorganisatie Transgender Europe (TGEU) publiceert elk jaar op deze dag een update van de Trans Murder Monitoring (TMM).

Het voorbije jaar werden wereldwijd 350 transgender en genderdiverse personen vermoord, waarvan de meerderheid in Brazilië (152), Mexico (57) en de Verenigde Staten (28). Dit is een stijging van 6% tegenover vorig jaar. Sinds de start van het project in 2008 werden reeds 3664 vermoorde personen gerapporteerd in 75 verschillende landen. Wat opvalt is een graduele stijging van het aantal moorden per jaar. Daarbij komt nog dat dit aantal zeer waarschijnlijk een onderschatting is, omdat deze data in de meeste landen niet systematisch worden bijgehouden, en slachtoffers door familie, autoriteiten en media vaak misgenderd worden.

Ook zien we dat 98% van alle vermoorde transgender en genderdiverse personen trans vrouwen of transfeminiene personen waren, en 62% actief was als sekswerker. In Europa werden 11 transgender personen vermoord, waarvan 50% migrant was. Transgender vrouwen van kleur of met een migratieachtergrond blijken het meest kwetsbaar en vaker slachtoffer van transfoob geweld.

Lees meer op de website van Transrespect versus Transphobia en doe mee met de TDoR 2020 social media campagne!