Transgender Day Of Visibility + update hulpstukkenpagina

02/04/2021

Woensdag 31 maart is het Transgender Day Of Visibility (TDOV). Wij maken er een Transgender WEEK Of Visibility van! De hele week verspreiden we verschillende content via onze sociale media kanalen om op die manier meer zichtbaarheid te creëren.

Op deze jaarlijkse terugkerende transgender zichtbaarheidsdag willen we wereldwijd het bewustzijn rond het transgenderthema verhogen. De dag werd opgericht in de VS door Rachel Crandall als reactie op het gebrek aan erkenning voor de bijdrage van trans personen aan de maatschappij.

Waar we op Transgender Day Of Remembrance geweld en discriminatie t.a.v. trans personen aanlagen en slachtoffers van transfoob geweld herdenken, willen we op TDOV nét al het positieve in de kijker zetten. En dat kregen we niet allemaal in één dag gepropt.

Het mag dan wel TDOV zijn, niet elke trans persoon voelt zicht veilig of zelfzeker genoeg om overal en bij iedereen openlijk trans te zijn of/en te zijn wie hij/zij/die is. Voor velen is het belangrijk om hun genderexpressie (kledij, haartooi, manier van doen en spreken,…) te kunnen afstemmen op hun genderidentiteit (hoe iemand zich vanbinnen voelt/ hoe iemand zichzelf identificeert). Hulpstukken kunnen daarbij – zoals de naam reeds doet vermoeden – helpen. Vaak zorgt het gebruik van hulpstukken enerzijds voor een toename aan zelfvertrouwen en neemt het anderzijds onbehagelijke gevoelens over het eigen lichaam of voorkomen (deels) weg. Dat leidt er dan weer toe dat trans personen steeds (on)zichtbaarder worden. Voor menig trans persoon zijn bepaalde hulpstukken onmisbaar of/en biedt het hen de kans om te experimenteren met vrouwelijkheid/mannelijkheid/androgyniteit zonder/voor medische stappen te zetten.

Er bestaan heel wat hulpstukken: pruiken, penis- of borstprotheses, corrigerend ondergoed, make-up, binders,… we gaven onze hulpstukken pagina’s een serieuze update en verplaatsten deze van ZORG naar IDENTITEIT op onze website. Dit omdat hulpstukken in se niets met (medische) zorg te maken hebben, maar meer met het vormgeven van je identiteit. Verder hebben we er op gelet om de hulpstukken niet te linken aan vermannelijking of vervrouwelijking en onze beschrijvingen zo neutraal mogelijk gehouden. Hulpstukken zijn er voor iedereen, en iedereen kan voor zichzelf beslissen wat hij/zij/die/.. nodig heeft. Tot slot vind je nu veel meer info, advies en links naar (web)shops terug dan voorheen. We deden heel wat research en hebben nu een overzicht van al de door ons gekende (web)shops die hulpstukken aanbieden.

Klik hier door naar onze hulpstukkenpagina’s.