Transgender gedenkdag herdenkt 271 vermoorde transgenders in de laatste 12 maanden

20/11/2015

Vandaag, 20 november, is het de jaarlijkse transgender gedenkdag, de zgn. Trans Day of Remembrance. Op deze dag wordt er jaarlijks stilgestaan bij de vele transgender personen die in het afgelopen jaar het leven lieten. Volgens het Transrespect vs. Transphobia project van de Europese koepelorganisatie Transgender Europe werden sinds 2008 in Europa minstens 104 transgender personen vermoord. Wereldwijd zijn 271 vermoorde transgender personen gerapporteerd in de laatste 12 maanden.

In heel wat landen vinden acties plaats om deze levens te herdenken. In Vlaanderen organiseert çavaria samen met de aangesloten transgendergroepen de vierde keer op rij de jaarlijkse T-Day op 21/11, met debat, workshops, infostanden en een kaarsjesmoment. Het Roze Huis Antwerpen organiseert de T-Day voor jongeren op dezelfde locatie. Alle info op i.v.m. het programma is te vinden op www.cavaria.be/t-day.

In Leuven kan je vandaag terecht voor een herdenkingsmars, georganiseerd door Transgenderkring Vlaams-Brabant. De stille mars vertrekt na een muzikaal voorprogramma, het programma start om 19:45 aan het Rector de Somerplein 17 te Leuven. Nadien is er een receptie in café Rocco, Diestsesteenweg 24, 3010 Kessel-Lo.