Transgender HIV testing day: word jij lid van onze transgender adviesgroep?

18/04/2021

Vandaag, 18 april, werd in Amerika uitgeroepen tot ‘National Transgender HIV Testing Day’. Men wil daarbij aandacht vragen voor HIV testing en preventie bij transgender en non-binaire personen. Transgender personen worden wereldwijd beschouwd als één van de vijf HIV sleutelpopulaties.

In Vlaanderen is er vooralsnog weinig bewustzijn rond HIV testing en preventie voor transgender en non-binaire personen. Er is ook geen data die bevestigd of ontkracht dat transgender personen in België of Europa een verhoogd risico op HIV hebben.

Het TIP zal daarom een studie uitvoeren naar de seksuele gezondheid bij transgender en non-binaire personen, waarbij ook de prevalentie van HIV binnen deze groep zal worden onderzocht. Deze studie heeft als doel meer inzicht te krijgen in de seksuele gezondheid van transgender personen in Vlaanderen, waardoor gerichte informatie- en preventiecampagnes opgezet kunnen worden. De start van de dataverzameling is voorzien vanaf september 2021.

Get involved!

We vinden het belangrijk om voor deze studie ook de transgender en non-binaire gemeenschap zelf te betrekken. We willen daarom een transgender adviesgroep samenstellen om input en feedback te geven gedurende de verschillende onderzoeksfasen. Gezien de huidige maatregelen zal dit voorlopig online verlopen.

Heb je interesse om deel te nemen aan deze transgender adviesgroep? Laat het ons weten via judith@transgenderinfo.be!

Meer lezen over de studie kan op onze onderzoekspagina’s.