Transgender in tijden van corona

17/03/2020

Het coronavirus verspreidt zich wereldwijd en de Belgische regering neemt belangrijke maatregelen die ook een impact hebben op jou. Specifiek voor trans personen en de omgeving wil het TIP het volgende meegeven:

 1. Om de verspreiding in te dijken, wordt sterk aangeraden om thuis te blijven. Hierdoor kan je je mogelijks (nog meer) geïsoleerd voelen. We raden iedereen aan om (digitaal of telefonisch) contact te onderhouden. Zoek actief contact per mail of telefoon, en wees een luisterend oor voor elkaar. Hierbij geven we je ook een overzicht van alle Facebookgroepen specifiek voor trans personen of de omgeving:
  • TG-België: Facebookgroep voor trans personen. (Let op: Om de veiligheid van de groep te garanderen wordt gevraagd je aanvraag te motiveren in een privébericht naar één van de beheerders).
  • T-Jong: Facebookpagina of website specifiek voor jongeren
  • Transgender in een relatie: Facebookgroep voor trans personen en hun partners (ook aanvraag motiveren).
  • Min19: Online platform voor trans en holebi jongeren tussen 13 en 19 jaar
  • Partners: een facebookgroep exclusief voor partners en ex-partners van trans personen. Lid worden via contact@transgenderinfo.be.
  • Ouders van: de vzw Berdache kan je bereiken via het contactformulier op hun website www.berdache.be of via tel 0474 645 650.
 2. Thuisblijven en isolatie kan leiden tot piekeren en negatieve gedachten. Blijf niet met deze gedachten zitten, praat erover! Wij als Transgender Infopunt bieden een luisterend oor aan. Wij zijn telefonisch en via mail bereikbaar van dinsdag-vrijdag tussen 9u-16u op het gratis nummer 0800 96 316 of via onze mail contact@transgenderinfo.be. Hierbij een overzicht van andere luisterlijnen:
   • Lumi luistert naar je vragen over gender en seksuele voorkeur, en is bereikbaar op het gratis nummer 0800 99 533 op maandag- en woensdag tussen 18u30 en 21u30 (behalve op feestdagen). Chatten kan ook op maandag, woensdag en donderdag van 18.30 uur tot 21.30 uur. Hun chatbezetting is verdubbeld in deze periode. Mailen kan altijd op vragen@lumi.be.
   • Tele-Onthaal is 24/7 bereikbaar op het nummer 106. Je kunt er gratis & anoniem terecht met al je vragen. Chatten kan ook, zie hier voor meer info over de exacte uren.
   • Ook de Zelfmoordlijn is 24/7 bereikbaar op het nummer 1813. Chatten kan elke dag van 19u-21u30.
 3. Op advies van de Federale Overheidsdienst worden in alle algemene, universitaire en revalidatieziekenhuizen alle niet-dringende consultaties, onderzoeken en ingrepen uitgesteld. Alle noodzakelijke therapieën (chemo, dialyse) kunnen wel doorgaan. Van zodra dat mogelijk is, zullen ze een inhaalbeweging maken voor die niet-dringende afspraken. De situatie wordt continu gemonitord. Dat betekent dat jouw afspraak voor transgenderzorg waarschijnlijk ook werd afgebeld, of zal geannuleerd worden (sommige ziekenhuizen doen dit op wekelijkse basis). Voor het UZ Gent vind je hier meer concrete informatie over de werking tijdens de COVID-19 maatregelen.
  Een uitstel kan even hard aankomen, maar weet dat de medisch wereld alles in het werk stelt om nu deze crisis te bedwingen, en uitstel geen afstel is. Lucht je hart via de hierboven genoemde plaatsen, of praat er over met je naasten. Specifiek voor afspraken in ziekenhuizen wordt nu prioriteit gegeven aan het opvangen van patiënten met een besmetting van Covid-19, en daarbij worden alle artsen en verpleegkundigen ingeschakeld. 
 4. Indien je nieuwe voorschriften nodig hebt voor je verlenging van hormonale therapie, contacteer je endocrinoloog of huisarts per telefoon of e-mail. Voorschriften worden je dan toegestuurd met de post. Bestel ook je producten bij de apotheker per email of telefoon, zodat ze je bestelling kunnen klaarleggen en je dit kan afhalen.
 5. Je behoort omwille van het trans zijn niet tot een risicogroep voor COVID-19, ook niet omwille van hormonale therapie.
 6. Er is geen enkele reden om ongerust te zijn over de voorraad hormonen. De apotheek blijft open en medische zorg is nu prioritair.
 7. Bepaalde psychologen proberen de consultaties verder te zetten online of zijn telefonisch bereikbaar. Contacteer jouw psycholoog en vraag na. Ben je in begeleiding bij het Centrum voor Seksuologie en Gender (UZ Gent)? Lees dan hier meer concrete informatie over de werking van het CSG tijdens de COVID-19 maatregelen.
 8. Draag je een binder en heb je last van griepsymptomen? Laat je binder dan zoveel mogelijk uit. Zeker als je moet hoesten of kortademig bent, is een binder dragen niet aan te raden.
 9. Door de verlenging van de maatregelen (t.e.m. 4 mei) wordt ook de praatavond voor partners en ex-partners van trans personen op 23 april in Antwerpen afgelast. We wachten de maatregelen af vooraleer we beslissen of de praatavond op 19 mei zal doorgaan in Leuven. We bekijken intussen de online-opties.
 10. De infosessie ‘seksualiteitsbeleving bij trans personen’ van 20/04 om 19:30 uur gaat online door. Deze infosessie wordt gegeven door het Centrum voor Seksuologie en Gender. Er zal bij aanvang van de infosessie een link beschikbaar zijn om te volgen. Nadien is er mogelijkheid tot vragen stellen. Meer info vind je hier.
 11. Ben je op zoek naar een goed boek om de tijd wat te doden? Raadpleeg onze boekenlijst! Boeken bestellen doe je natuurlijk bij onze favoriete LGBT+ boekenwinkel Kartonnen Dozen. Boeken worden thuis bezorgd!
 12. Laat je niet bang maken door fake berichten. Raadpleeg betrouwbare bronnen zoals: https://www.info-coronavirus.be/nl/. Heb je specifieke vragen? Mail via info-coronavirus@health.fgov.be of bel het gratis nummer 0800 14 689.
 13. Tot slot: blijf bewegen, maak een wandeling, maar hou afstand. Stay safe!