Transgender niet langer een mentale stoornis

29/05/2019

De nieuwe ICD-versie werd op 25 mei 2019 goedgekeurd door de World Health Assembly (WHO). Zoals verwacht zijn alle transgerelateerde categorieën verwijderd uit het ICD-hoofdstuk over mentale en gedragsstoornissen. Tegelijkertijd zijn er nieuwe transgerelateerde categorieën geïntroduceerd: “Gender incongruentie in adolescentie en volwassenheid” en “Gender incongruentie bij kinderen”. Deze categorieën zijn opgenomen in een nieuw ICD-hoofdstuk, namelijk hoofdstuk 17 over “Aandoeningen met betrekking tot seksuele gezondheid”. Daarom, volgens de World Health Organization (WHO), betekent een transgender of genderdivers persoon zijn niet langer dat je aan een psychische stoornis lijdt.

De reden om toch een diagnose te behouden (maar dan niet meer als mentale stoornis, maar als een seksuele gezondheidsgerelateerde conditie) is om de terugbetaling van transgenderzorg te waarborgen. Er zijn wel meer (medische) condities die zorg (kunnen) behoeven, en dus terugbetaling, denk bijvoorbeeld aan zwangerschap/bevalling.

Transgender organisaties waarschuwen echter dat het werk hierbij niet gedaan is. Zij pleiten voor het vervangen van de term ‘genderincongruentie’ door een niet-pathologiserende en niet-stigmatiserende term, het volledig schrappen van de categorie ‘genderincongruentie bij kinderen’ en het verzekeren van toegang tot ondersteuningsdiensten voor trans en genderdiverse kinderen, en het terugbetalen hiervan.

Je kan hier meer lezen over deze geschiedenis van de medische classificatie van genderdysforie en genderincongruentie.