Transgender Visibility Day – hulp bij het vertellen

31/03/2019

31 maart is de internationale dag van transgender zichtbaarheid. De zichtbaarheid van transgender personen is in België de laatste jaren flink gestegen. Toch is het goed om stil te staan bij deze dag, want het is nog lang niet zo vanzelfsprekend om jezelf te durven en kunnen zijn. Om je hier bij te helpen, ontwikkelde stagiaire Jentel Van Avermaet een hele nieuwe rubriek op de TIP-website: “vertellen”. Hier vind je informatie en tips om over je genderidentiteit te vertellen, en dit voor ouders, kinderen, een (ex-) partner, de school en het werk.

Steeds meer vragen

Dat het aantal vragen is stijgende lijn is, kan het Transgender Infopunt bevestigen. In vergelijking met twee jaar geleden, verwerkte het TIP met dezelfde personeelsbezetting dubbel zo veel telefonische oproepen. Januari en februari 2018 waren zéér drukke maanden op het TIP, ingegeven door twee factoren: de inwerkingstrede van de nieuwe transwet, wat heel wat vragen van transpersonen opleverde, alsook de publieke aankondiging van Bo Van Spilbeeck dat zij voortaan als vrouw door het leven gaat. Ook de documentaire M/V/X, en de serie Topdokters (met Guy T’Sjoen) bracht heel wat media-aandacht met zich mee.

Het TIP kreeg in 2018 zo’n 125 telefonische oproepen op maandbasis via haar gratis 0800 nummer. Ook het aantal e-mails en bezoekjes steeg sterk. Steeds meer mensen zijn op zoek naar informatie en ondersteuning. En dat doen ze niet altijd door de telefoon of de mail te gebruiken, maar ook door zichzelf te informeren via onze website. We hadden in 2018 een record aantal (unieke) websitebezoekers: 95.308.

Jouw input is welkom!

Om transgender personen nog beter te ondersteunen wanneer zij zich willen uiten ten aanzien van hun omgeving, ontwikkelde het TIP dus een hele nieuwe rubriek op haar website. We vullen in de komende week deze rubriek graag aan met getuigenissen van jou. Wil jij een voorbeeldje delen van een brief, mail, geboortekaartje, stukje uit je dagboek, … dat anderen kan inspireren om de eigen ouders, kinderen, partner, school of werk te informeren? Het spreekt voor zich dat we deze anonimiseren. Stuur gerust een mailtje naar contact@transgenderinfo.be.