Transgenders kiezen voornaam op openbaar vervoer

13/06/2016

Vanaf 1 juni 2016 kunnen transgenders zelf de voornaam kiezen op hun MoBIB-kaart. Transpersonen ervaren soms problemen wanneer hun uiterlijk niet overeenkomt met hun officiële voornaam. Voorlopig was het genderpasje de enige oplossing. Het personeel aan de MIVB-loketten zal vanaf heden ook een andere voornaam op het moBIB-pasje aanvaarden, dan de voornaam vermeld op de identiteitskaart. Eenieder zal voortaan zijn of haar omgangsnaam mogen kiezen zonder zich daarvoor te moeten verantwoorden.

Het initiatief van Brussels minister Pascal Smet (SP.A) kwam er op vraag van transgenders. “Hiermee wordt een einde gemaakt aan pijnlijke en traumatische ervaringen die transgenderpersonen soms moesten ondergaan. Het openbaar vervoer moet toegankelijk zijn voor iedereen”, zegt minister Smet in een persmededeling.

Ten slotte wordt in de opleiding van controleurs een specifiek onderdeel rond genderdiversiteit voorzien.

Bron: Bruzz, “Transgenders kiezen binnenkort voornaam op openbaar vervoer”, Actua, 26 april 2016. [Online]. Beschikbaar: http://www.bruzz.be/nl/actua/transgenders-kiezen-binnenkort-voornaam-op-openbaar-vervoer  [geraadpleegd op 13 juni 2016].