Transpersonen en kinderwens

08/06/2017

De laatste dagen duiken getuigenissen op in de pers van transmannen die hun behandeling even stopzetten om een kind op de wereld te zetten. Dat transpersonen een kinderwens hebben is niet nieuw. Uit Vlaams onderzoek onder transpersonen die in behandeling zijn (of geweest zijn) aan het UZ Gent, blijkt dat 46% voor de transitie een kinderwens had en 32% ook nog na de transitie, waarbij geen geslachtsverschillen werden vastgesteld (Motmans, Meier & T’Sjoen, 2011). Vooral jongeren vertonen een grote wens tot het hebben van kinderen. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat 20% het met het verlies van fertiliteit best wel moeilijk had – wat er op wijst dat dit thema in de counseling aan bod dient te komen. Vooral jonge mensen, zij die nog aan hun volwassen leven moeten beginnen, hebben het erg moeilijk met het gegeven dat zij later geen kinderen meer kunnen krijgen indien zij langdurige hormonale behandeling volgen en/of chirurgische stappen zetten (Motmans et al., 2011; Wierckx et al., 2012).

Ondanks de onvruchtbaarheid die hormonale behandeling en chirurgische ingrepen met zich meebrengen zijn er toch verschillende opties voor transpersonen met een kinderwens. Zo kunnen transmannen en transvrouwen eigen gameten laten invriezen om later te gebruiken bij een fertiliteitsbehandeling. In sommige gevallen kan de partner hiermee kunstmatig bevrucht worden, in andere gevallen zijn een spermadonor of draagmoeder nodig. Ook kan gekozen worden voor adoptie. De behandeling onderbreken om zelf een kind te dragen / te verwekken is ook mogelijk.

Nu de nakende nieuwe transwet geen medische eisen meer stelt voor een voornaams- of geslachtswijziging, komt het thema van fertiliteit nog meer op de voorgrond te staan. Daarom organiseert het Transgender Infopunt een infosessie met fertiliteitsdeskundige dr. Kelly Tilleman van het UZ Gent, en dit op 7 september 2017 om 19u30 in de Permeke Bib in Antwerpen. Alle informatie kan u hier terugvinden.