Vlaanderen ondersteunt Holebifoon en Transgender Infopunt

13/05/2015

Aan de vooravond van de ‘Pride’ stuurde de Vlaamse Overheid positief nieuws uit voor de ondersteuning van de holebifoon én voor het Transgender Infopunt.

Vlaams volksvertegenwoordiger Piet De Bruyn (N-VA) stelde vandaag vragen over de verdere steun aan de werking van de Holebifoon en het Transgender Infopunt (TIP). Bevoegd minister Liesbeth Homans kondigde in het Vlaams Parlement aan dat de holebifoon – voor het eerst vanuit de bevoegdheid Gelijke Kansen – een subsidie van 40.000€ zal krijgen. De subsidie voor het Transgender Infopunt (TIP) wordt dan weer fors verhoogd van 60.000 euro naar 100.000 euro voor september 2015 tot september 2016.

Met deze subsidie van 40.000€ kan de Holebifoon werk maken van de verdere uitbouw van de dienstverlening en het verhogen van de permanentie. De holebifoon is een initiatief dat op een laagdrempelige manier informatie hulp biedt aan iedereen met vragen rond seksuele oriëntatie. De Bruyn: “Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is beroep te kunnen doen op een laagdrempelige hulpverlening op momenten dat het moeilijk gaat. Maar ook gewoon wie op zoek is naar meer begrip en informatie, doet nooit tevergeefs een beroep op de Holebifoon.Dit engagement verdient steun en erkenning, ook van de overheid. Dat er nu voor het eerst vanuit Gelijke Kansen een dergelijk bedrag naar de Holebifoon gaat, is ronduit schitterend.

De subsidie voor het Transgender Infopunt (TIP) wordt verhoogd met 40.000€. De totale subsidie wordt 100.000 euro. De Bruyn: “Het TIP bewees op korte termijn welke grote rol het kan spelen in het informeren en bijstaan van iedereen die vragen heeft ivm transgenderisme.”

We zijn natuurlijk zeer verheugd over de erkenning van het nut van het Infopunt en van de holebifoon. In de komende maanden zal in overleg met de overheid worden bekeken hoe die extra steun het best kan worden aangewend.