Voornaamswijziging wordt gemakkelijker

27/07/2018

De nieuwe procedure om een voornaamswijziging te bekomen werd goedgekeurd. Vanaf 1 augustus 2018 wordt de procedure om de voornaam te wijzigen volledig overgedragen aan de gemeentes. Vòòr 1 augustus moest het verzoek tot voornaamswijziging aangevraagd worden via een brief naar ‘FOD Justitie – Dienst naamsverandering’. Deze procedure nam gemiddeld zes maanden in beslag. Nu wordt de aanvraag ingediend bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de woonplaats en kan de procedure op enkele dagen worden afgehandeld.

De exacte kostprijs zal wel verschillen tussen gemeenten. Er is wel nog steeds een korting voorzien voor transpersonen. De kostprijs voor transpersonen mag maximaal gelijk zijn aan 10% van het normale gemeentelijke tarief.

Tot welke gemeente moet u zich richten?

  • Als u in België gedomicilieerd bent: de gemeente waar u bent ingeschreven (of de gemeente waar het kind is ingeschreven als het gaat over een verzoek van een minderjarige).
  • Als u niet meer in België bent gedomicilieerd: de Belgische gemeente waar u laatst was ingeschreven.
  • Als u nooit in België bent gedomicilieerd: de stad Brussel(externe link).

Lees hier meer over de nieuwe procedure.

Was je reeds gestart volgens de oude procedure en wil je veranderen naar de nieuwe procedure, lees hier hoe dit in zijn werk gaat.

Bron: https://justitie.belgium.be/