Website update rubriek “sport”

03/05/2019

In de sportwereld is het transgenderthema natuurlijk een hoofdstuk apart, aangezien dit domein erg opgedeeld is naar geslacht. In een ideale wereld is de competitie niet opgedeeld tussen man en vrouw, maar is die op een manier georganiseerd die bovenal rekening houdt met lengte, kracht, gewicht en testosteronwaarden. Heel wat recreatieve transgender, gender non-binaire en intersekse sporters en hun clubs botsen op uitdagingen en weten niet altijd goed hoe ze dit het best kunnen aanpakken en welk beleid men het best voert.

Ook binnen de internationale topsport zijn er een heleboel discussies aan de gang. Zo heeft de recente beslissing van het Internationale Sporttribunaal TAS in de zaak-Semenya heel wat losgemaakt in de atletiekwereld. De hyperandrogyne 800 meter-loopster zal voortaan een hormonenbehandeling moeten ondergaan, wil ze nog aan officiële wedstrijden deelnemen. Endocrinoloog dr. prof. Guy T’Sjoen verduidelijkte in een interview dat Semenya nu wordt gestraft voor iets waar ze eigenlijk niets aan kan doen. Hij pleit voor een indeling op basis van testosteroncategorieën om discriminatie van transgender, non-binaire en intersekse personen in de toekomst te vermijden. Het artikel vind je hier

Om tegemoet te komen aan het steeds groeiende aantal vragen die we krijgen van sporters en hun sportclub, gaven we de rubriek “sport” op onze website een update. Je vindt er nu heel wat tips en richtlijnen terug om hier samen als sporter, trainer en club mee aan de slag te gaan.