Werelddag van de geestelijke gezondheid

10/10/2019

Het is vandaag werelddag van de geestelijke gezondheid. Deze werelddag is een mooi sluitstuk van de 10-daagse van de geestelijke gezondheid. Het Transgender Infopunt zette het afgelopen jaar enorm in op dit thema, omdat het o zo nodig is én ons nauw aan het hart ligt. 

In een ideale wereld zijn werelddagen compleet overbodig, want dan staan we dagdagelijks stil bij onze geestelijke gezondheid en checken we ook hoe het met de mentale veerkracht van anderen zit. Proberen we open te praten met elkaar en durven we aan te geven dat we het soms moeilijk hebben. Luisteren we gericht en proberen we te ondersteunen, betekenisvol en present te zijn. 

De suïcidecijfers bij trans personen liggen schrikwekkend hoog. Uit onderzoek van het Transgender Infopunt in samenwerking met het Vlaams Instituut voor Suïcidepreventie (VLESP) blijkt dat bijna 40% van de Vlaamse transpersonen ooit een zelfmoordpoging ondernam en 80% ooit dacht aan zelfmoord (Seynaeve, Missiaen, Portzky, Dumon & Motmans, 2016). We hebben hier het afgelopen jaar sterk op ingezet met ons suïcidepreventieproject. Een van de uitkomsten hiervan is de sub-website Gendervonk. Een ander was de studiedag ‘hij/zij/voorbij’ in samenwerking met Stad gent en CAW Oost-Vlaanderen voor maar liefst 120 hulpverleners, waar we tools aanreikten om (trans)gendersensitief te werken in dienst-, hulp- en zorgverlening. 

We wensen een positief signaal uit te sturen. Het thema van de werelddag is “samen veerkrachtig”. Om het met de woorden van de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid te zeggen:

“Samen Veerkrachtig is dit jaar het thema van de Werelddag. En dat is geen toeval. Want veerkracht is precies datgene wat je nodig hebt om na een mentale tik een frisse start te nemen. Op je eentje is dat niet zo makkelijk. “Samen Veerkrachtig” dus, da’s elkaar een helpende hand reiken, een bemoedigend schouderklopje geven. Kortom: zorg dragen voor elkaar. Het kan écht geen kwaad om deze boodschap eens per jaar eens extra in de verf te zetten, toch?”

Wil je graag werken aan je eigen veerkracht, of wens je een bondgenoot te zijn voor je partner(s), vriend, kind, ouder,.. en zoek je een luisterend oor? Neem dan zeker even een kijkje op de websites van Gendervonk of Lumi.