Yogyakarta Principles plus 10

06/12/2017

De Yogyakarta Principles, een lijst van 29 principes die in 2006 werden opgesteld door een groep van mensenrechtenexperts, gelden internationaal als een autoriteit wat betreft de mensenrechten van personen met een diverse seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Elk van deze principes gaat samen met gedetailleerde aanbevelingen voor staten om de mensenrechten van personen met een diverse seksuele oriëntatie of genderidentiteit te garanderen en beschermen.

Sinds de publicatie van deze principes hebben zich verschillende ontwikkelingen voorgedaan op het vlak van internationale mensenrechten en het begrijpen van de schending van de mensenrechten van personen met diverse seksuele oriëntaties, genderidentiteiten, genderexpressies en geslachtskenmerken. Daarom werden aan deze principes op 10 november 2017 een set additionele principes en aanbevelingen toegevoegd: de Yogyakarta Principles plus 10 (YP+10). Zo werden onder andere het recht op wettelijke erkenning, bescherming vanuit de staat en lichamelijke en mentale integriteit toegevoegd.

Een gedetailleerd overzicht van de principes en aanbevelingen lees je hier. De oorspronkelijke principes en aanbevelingen kan je hier terugvinden. Op deze pagina lees je alles over mensenrechten.